Inschrijven voor een huurwoning

We helpen u graag om een fijne, passende woning te vinden. Samen met 14 Limburgse corporaties bieden wij onze woningen, garages en parkeerplaatsen aan via Thuis in Limburg. We raden u aan om eerst in te schrijven bij Thuis in Limburg, zo kunt u eenvoudig via uw eigen pagina reageren op onze woningen.
De folder van Thuis in Limburg is rechts op deze pagina te downloaden en beschikbaar in 4 verschillende talen.

Locaties van onze woningen:

  • Gemeente Echt-Susteren;
  • Gemeente Beesel;
  • Gemeente Roermond;
  • St. Odiliënberg;
  • Roggel.

Veel gevraagd over Inschrijven voor een huurwoning

Waar vind ik de woningen die te huur worden aangeboden?

Het woningaanbod vindt u op www.thuisinlimburg.nl

Kan ik reageren op een sociale huurwoning?

Het is afhankelijk van uw inkomen of u mag reageren.

Kan ik reageren op alle woningen die worden aangeboden?

U kunt reageren op woningen die passend voor u zijn, met name voor wat betreft huishoudgrootte en inkomen. Deze criteria staan aangegeven bij de aangeboden woningen.

Wat is een sociale huurwoning?

Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen voor mensen die niet genoeg geld hebben om een woning te huren in de vrije sector.

Binnen welke termijn moet ik op een woning reageren?

De sluitingsdatum voor reacties wordt aangegeven in de specifieke advertentie.

Hoeveel sociale huurwoningen verhuren jullie?

In 2019 telde ons bezit 6064 verhuureenheden, waarvan 5512 sociale huurwoningen.

Kan ik reageren op een vrije sector huurwoning?

Het is afhankelijk van uw inkomen of u mag reageren.

Hoe vaak worden er huurwoningen aangeboden?

Wanneer een woning vrijkomt kan deze voor de verhuur worden aangeboden. Dit kan in principe iedere dag.

Wat is een vrije sector huurwoning?

Vrije sector huurwoningen zijn huurwoningen met een huurprijs vanaf €752,33. De puntentelling, de maximale huurprijzen en de maximale huurverhoging die gelden voor sociale huurwoningen, gelden niet voor vrije sector woningen. Voor vrije sector huurwoningen is ook geen huurtoeslag mogelijk.

Hoe kan ik me inschrijven als woningzoekende?

Op www.thuisinlimburg.nl kunt u zich inschrijven als woningzoekende.

Hoe kan ik mijn inschrijfgegevens wijzigen?

Gegevens kunt u wijzigen via 'mijn account'. Log hiervoor in op www.thuisinlimburg.nl.

Mijn inkomen is veranderd. Kan ik een geschat inkomen opgeven?

Is uw inkomen in de loop van het jaar veranderd en staat dit nog niet op uw inkomensverklaring? U leest hier wanneer u een geschat inkomen mag opgeven. Wanneer uw inkomen in bijvoorbeeld 2021 veel lager is dan in het jaar 2020, dan kunt u een geschat inkomen opgeven over het jaar 2021. Wanneer u een aanbieding van een woning krijgt, moet u het gewijzigde inkomen kunnen aantonen door middel van de laatste drie loonstroken en een recente inkomensverklaring van de Belastingdienst. Wanneer uw inkomen in bijvoorbeeld 2021 hoger is dan in het jaar 2020, dan kunt u geen geschat inkomen opgeven over het jaar 2021. U moet dan het inkomen van uw inkomensverklaring overnemen. Op basis daarvan kunt u een geschikte woning zoeken.

Wat is een inkomensverklaring?

Een inkomensverklaring is een officiële verklaring van de Belastingdienst met uw inkomensgegevens over een bepaald belastingjaar. U kunt deze opvragen bij de Belastingdienst

Waarom vraagt Nester een inkomensverklaring van de Belastingdienst?

Corporaties moeten zorgen dat de juiste woning bij de juiste huurder terecht komt. Eén van de belangrijkste voorwaarde is dat huurders een woning krijgen die aansluit bij hun inkomen (passend toewijzen uit de Woningwet 2015). Het is daarom belangrijk om precies te weten in welke inkomensgroep u valt. Uw inkomensgroep bepaalt of u kans maakt op de woning, zeer weinig kans maakt op de woning of niet kunt reageren op de woning.

Ik heb een woning aangeboden gekregen en geaccepteerd. Ben ik nu automatisch uitgeschreven als woningzoekende?

Ja, u wordt automatisch uitgeschreven nadat u huurder bent geworden van de woning.

Wat zijn meeverhuizende personen?

Meeverhuizende personen zijn bijvoorbeeld uw kinderen, inwonende familie of vrienden, die met u meeverhuizen naar uw nieuwe woning.

Wat is een zelfstandige woning?

Een zelfstandige woning is een woning met een eigen voordeur en eigen voorzieningen, zoals een keuken en sanitair. Wanneer u de keuken/douche deelt met andere bewoners dan is het geen zelfstandige woning.

Mag ik mijn nog ongeboren kind inschrijven als meeverhuizende?

Nee. Sinds 1 januari 2016 kunt u tijdens de zwangerschap uw ongeboren kind niet meer inschrijven als meeverhuizende. De Woningwet geeft aan dat ongeboren kinderen niet meetellen bij het bepalen van uw inkomensgroep.

Ik wil mijn inkomen invullen of veranderen in Thuis in Limburg, hoe werkt dit?

Het inkomen dient ingevuld te zijn in uw profiel. Hieraan kunt u ook een inkomensverklaring van de Belastingdienst koppelen. De uitleg hiervoor staat in Thuis in Limburg als u klikt op: mijn inkomen.

Een medewerker van Nester kan u helpen met het invullen of wijzigen van uw inkomen. Voor een toewijzing van een woning dienen uw inkomensgegevens wel geüpload te zijn in uw profiel.

Hoe weet ik of ik nog sta ingeschreven als woningzoekende?

U  kunt dit zelf opzoeken in Thuis in Limburg. Mocht u hier hulp bij nodig hebben kunt u contact opnemen met Nester via 077 - 476 77 77. Wij hebben hiervoor uw naam, geboortedatum of inschrijfnummer nodig. Mocht de inschrijving niet meer actief zijn, kan dit tot 1,5 jaar erna nog teruggedraaid worden door Thuis in Limburg. Is het langer dan 1,5 jaar geleden, dan moet u zich opnieuw weer inschrijven.

Ik wil mijn account op Thuis in Limburg verlengen, hoe doe ik dat?

Uw inschrijving moet elk jaar worden verlengd. Heeft u een mail ontvangen van Thuis in Limburg om uw account te verlengen? Kijk dan in uw profiel. Heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op via het telefoonnummer 077 - 476 77 77. Of mail naar wonen@nester.nl