Nester verduurzaamt ruim 3000 woningen tot en met 2029

Nester heeft een overeenkomst van 10 jaar afgesloten met duurzaamheidspartners Maasveste Berben Bouw en Pex Dakbedekkingen. In deze periode werken beide partners aan de verduurzaming van ruim 3000 woningen van Nester. Alle woningen van Nester komen hierdoor uit op een energielabel A of hoger.
Het komt niet vaak voor, overeenkomsten die je voor zo’n lange tijd aangaat. Harrie Oosterlee directeur-bestuurder van Nester vertelt hierover: “Voor zo’n groot aantal woningen zoek je betrouwbare partners. Iemand die jouw huurders snapt en de wijken kent. In de proef van het afgelopen jaar bleken Maasveste Berben Bouw en Pex Dakbedekkingen dat meer dan waar te maken. Daarom hebben we deze samenwerking bestendigd voor alle minder zuinige woningen die wij hebben.”

Hoe verduurzamen wij onze woningen?

Elke woning wordt onder de loep genomen. De werkzaamheden bestaan uit drie delen. Op één staat het isoleren van de buitenkant. Bijvoorbeeld door daken inclusief dakisolatie te vervangen en de kruipruimte te isoleren of HR++-glas te plaatsen. Ook plaatsen we mechanische ventilatie. Dit zorgt voor een prettiger binnenklimaat. Tot slot plaatsen we zonnepanelen. Voor ruim 3000 woningen komt dit neer op een kostenplaatje van zo’n €60 miljoen.

In één keer goed

Bas Herberigs (Maasveste Berben Bouw) en Yard Pex (Pex Dakbedekkingen): “We werken beiden al met meerdere corporaties samen in de verduurzamingsaanpak. Samen met Nester zijn we ook dit traject gestart. Een goed partnerschap werkt effectief en dat merken de huurders ook. Ze zijn tevreden over de aanpak en de dienstverlening, met een duurzaam eindresultaat.”
Harrie Oosterlee: “Als partners staan we samen voor een goede kwaliteit voor onze huurders. Daarom hebben we in de overeenkomst niet alleen afspraken gemaakt over de feitelijke werkzaamheden, maar bijvoorbeeld ook over de klanttevredenheid van onze huurders. Ook werken we samen aan duidelijke communicatie over het duurzaam gebruiken van je woning.”

Wat levert het op?

Niet alleen het klimaat heeft baat bij de verduurzaming, doordat deze woningen veel minder energie nodig hebben. Ook onze huurders hebben hier baat bij. Het binnenklimaat van de verduurzaamde woningen is een stuk prettiger. Minder heet in de zomer, minder koud in de winter en minder tocht. Belangrijke bijkomstigheid is dat de energielasten van de huurder hierdoor dalen. Dus goed voor de het milieu én de portemonnee.

Klimaatakkoord

Volgens het Energieakkoord uit 2013 moet elke woning in 2021 gemiddeld een B-energielabel of hoger hebben. Maar de klimaatopgave van Nederland is groter dan dat: in 2030 moeten we minimaal 49 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990 en voor 2050 moet die uitstoot met 95 procent gedaald zijn (Klimaatakkoord 2019). Nester zet daarom de extra stap door elke woning naar een A-label of hoger te tillen, om zo een grotere bijdrage te leveren aan het Klimaatakkoord.

Fotobijschrift: Yard Pex van Pex Dakbedekkingen (l), Harrie Oosterlee van Nester (m) en Bas Herberigs van Maasveste Berben Bouw (r).