Energie besparen

Duurzaamheid is voor ons allemaal belangrijk. Hoe werkt Nester aan duurzaamheid?

  • Bij nieuwe woningen gebruiken wij duurzame materialen.
  • Nieuwe woningen moeten zuinig zijn in energieverbruik.
  • Bij bestaande woningen voeren we energiebesparende maatregelen uit. 

Voorbeeld van duurzaamheid bij nieuwe woningen

De afgelopen jaren hebben we diverse nul-op-de-meter (NOM) woningen gebouwd in Reuver en Roermond. Deze woningen wekken jaarlijks net zo veel energie op als een gemiddeld huishouden dat in de woning woont in een jaar verbruikt.

Voorbeeld van duurzaamheid bij bestaande woningen

Wij maken de komende jaren 3000 woningen duurzamer. Hierbij starten we bij woning met een laag energielabel. Wat pakken we dan aan?

  • isolatie van de vloer, gevel, dak en het plaatsen van HR++ glas
  • plaatsing van mechanische ventilatie
  • eventueel aanbrengen van zonnepanelen (lees meer hierover bij de veelgestelde vragen)

    In verband met lange leveringen en tekort aan personeel zullen de wachttijden en uitvoeringen behoorlijk toenemen.
    Houd hier dus rekening mee!

Aanvraagformulier Duurzaamheid

Heeft u wensen om uw woning te verduurzamen? Dit kunt u bij ons aanvragen op deze pagina

Veel gevraagd over Energie besparen

Ik heb een vraag over het verduurzamingsproject. Waar kan ik deze stellen?

Algemeen

Is de verduurzaming aan uw woning gestart? Dan kunt vanaf dat moment de vragen stellen aan de betreffende partner. Is bij u nog geen verduurzamingsproject gestart of als een verduurzamingsproject is afgerond? Stel uw vraag dan aan Nester.

Wanneer is mijn woning aan de beurt voor de verduurzaming?

Algemeen

Op dit moment verduurzamen wij de minst energiezuinige woningen. Daarna komen iets jongere - en daardoor ook iets energiezuinigere - woningen aan de beurt.

Wijk voor wijk

Nester heeft - net als andere corporaties - niet de middelen en capaciteit om alle woningen in één keer aan te pakken. Daarom doen wij dat wijk voor wijk. 

Voorbereiding

De voorbereidingen beginnen al een hele tijd voordat voordat we starten met de werkzaamheden. Eerst brengen we de verduurzamingsmogelijkheden van de woningen in uw wijk in kaart. U krijgt van tevoren een brief.

Dan gaan wij plannen maken voor de komende tijd. U hoort dan een tijdje niks van ons. Op de achtergrond maken we afspraken met aannemers, planningen en andere voorbereidingen. 

Afspraak bij u thuis

Bij de start van de werkzaamheden komen we voor een gesprek bij u thuis. Tijdens dit gesprek ontvangt u ook onze duurzaamheidsklapper met daarin alle informatie die u nodig heeft. Gedurende de werkzaamheden informeert de projectleider u als er iets is en tijdens de oplevering vindt er nogmaals een persoonlijk gesprek plaats.

Wat doen jullie aan het verbeteren van de isolatie van mijn woning?

Algemeen

Wij maken de komende jaren ruim 3000 woningen duurzamer. Hierbij starten we bij de woningen met een laag energielabel. Denk hierbij aan het aanbrengen/verbeteren van isolatie van vloeren, gevels, daken, het plaatsen van HR++ glas en zonnepanelen. Ook plaatsen we we energiezuinige mechanische ventilatie voor goede ventilatie in de woning. 
Alleen voor zonnepanelen vragen wij u een gebruikersvergoeding. 

We maken voor elke woning een plan op maat.

Ik wil zonnepanelen. Wat moet ik doen?

Algemeen

Voor 2023 kunt u geen zonnepanelen meer aanvragen. We hebben heel veel aanvragen gekregen, waardoor het budget al op is. 

U mag zelf geen zonnepanelen plaatsen, dit kan alleen via aanvraag bij Nester.

Wij kunnen vooraf niet bepalen of uw woning geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.
Nester beoordeelt dit aan de hand van de hellingshoek, de oriëntatie van het dak (voorkeur dakvlak op het zuiden) en mogelijke storende elementen zoals bomen die schaduw kunnen veroorzaken. De zonnepanelen worden in ieder geval geplaatst op het hoofddak van uw woning. Soms zijn er aanpassingen in de meterkast nodig. Daar zorgen wij voor.

Let op: Maximaal aan te brengen zonnepanelen is 10 stuks. 

Let op: Woont u in een appartementencomplex? Het aanbrengen van zonnepanelen kan dan alléén complexmatig worden uitgevoerd. Een individuele aanvraag is dan ook niet mogelijk.

Ik krijg zonnepanelen, verduurzaming of woningverbetering. Wat is de status?

Algemeen

Als een project bij u gestart is dan kunt u vanaf dat moment de vragen stellen aan de betreffende partner; Pex Dakbdekkingen via 0475-461737 of Maasveste Berben Bouw via 0475-538939

Is bij u nog geen verduurzamingsproject gestart of zijn de werkzaamheden al afgerond?
Dan kunt u uw vragen stellen aan Nester.

Als een woningverbetering bij u gestart is, dan kunt u uw vragen ook stellen aan Nester.

Ik heb zonnepanelen. Hoe nu verder?

Algemeen

Schoonmaak
Zonnepanelen hoeven in principe niet schoongemaakt te worden. Nester is verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie.

Maandelijkse vergoeding voor zonnepanelen
U betaalt hiervoor een kleine vergoeding per maand aan ons. Het kan voorkomen dat u wel al zonnepanelen heeft, maar nog geen maandelijkse vergoeding betaalt. Dit komt omdat u pas huurverhoging gaat betalen wanneer het complete project klaar is met verduurzaming.

Reparatie of storing
Is dit binnen het eerste jaar na oplevering? Meld de storing of het reparatieverzoek bij de partner die uw woning verduurzaamd heeft. Is dit na het eerste jaar? Geef de storing of het reparatieverzoek aan ons door via 077 - 476 77 77 (keuze 9).

Stroomopwekking en teruglevering
Wij plaatsen een klein metertje in de meterkast waarop u kunt aflezen wat de panelen opbrengen. Op uw slimme meter kunt u aflezen hoeveel energie is terug geleverd aan de energieleverancier. Het verschil tussen beide meters is uw verbruik van de energie die door de zonnepanelen is opgewekt. In de energienota die u van de energieleverancier ontvangt, kunt u zien wat het financiële resultaat is van de teruglevering. De consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van energieleveranciers en de terugleververgoedingen. Het is verstandig hier naar te kijken en te vergelijken. U vindt het overzicht hier. 

Klacht
Wanneer u een klacht heeft, kunt u deze tot 1 jaar na het plaatsen van de zonnepanelen melden bij de aannemer. Is de klacht al gemeld bij de aannemer en u komt er samen niet uit? Dan kunt u ons klachtenformulier invullen en helpen wij u verder.

Schade
Wanneer de schade van buitenaf veroorzaakt is, kunt u dit melden via het Schadeformulier bij Nester.

Energielabel
U kunt het (huidige) energielabel vinden via: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/
U kunt bij verbetering of verduurzaming van uw woning de nieuwe energieklasse pas inzien wanneer Greenwise de opname in het energielabel heeft doorgezet.

Aanmelden zonnepanelen
Als de duurzaamheidswerkzaamheden af zijn, moet u zich zelf aanmelden bij www.energieleveren.nl.

Enexis is de energiebeheerder en u kiest zelf de energieleverancier (huidige aanbieder gas/elektra).
Wanneer u zich aanmeldt geeft Enexis automatisch een bericht door aan uw energieleverancier dat u energie teruglevert.

STAP 1
U meldt zich aan via de website www.energieleveren.nl via postcode/huisnummer en de laatste 6 tekens van uw meterkast (zie foto). Ook kunt u de gegevens doorgeven via mail duurzaam.produceren@enexis.nl of telefonisch via 088-8577222.

Lukt dit niet?
Zie handleiding Energie leveren of neem contact op met uw partner: Pex Dakbdekkingen via 0475-461737 of Maasveste Berben Bouw via 0475-538939.
Enexis of Nester zijn namelijk niet het eerste aanspreekpunt.


STAP 2
Kort na uw aanmelding op www.energieleveren.nl krijgt u een brief van Enexis om de elektriciteitsopwekker (bijv. zonnepanelen) aan te melden. Enexis verwijst u dan naar de verhuurder/eigenaar, maar u kunt dit zelf doorgeven.

In de brief die u van Enexis ontvangen heeft staat op pagina 2 aangegeven welke gegevens u moet aanleveren. U heeft een fysieke folder (zie bij Lees meer de Bijlagen) van de contractpartner ontvangen, daarop staat een overzicht van de gegevens die u moet aanleveren. 

Ook is het belangrijk dat u het totaal aantal zonnepanelen weet, u moet namelijk het totale vermogen doorgeven. U kunt deze tellen op uw dak. Weet u het niet? Dan kunt u de contractpartner bellen: Pex Dakbdekkingen via 0475-461737 of Maasveste Berben Bouw via 0475-538939.

Na registratie van de elektriciteitsopwekker kun u op de slimme meter aflezen hoeveel energie is teruggeleverd aan de energieleverancier. Voor meer informatie zie onder dit antwoord de kop 'Stroom opwekking en terug levering'.

Ik wil elektrisch koken maar er is geen aansluiting. Is dit alsnog mogelijk?

Algemeen

Dat kan, als de woning hiervoor geschikt is. U heeft hiervoor een Perilex-aansluiting nodig. Dat kunt u aanvragen via het formulier  woningverbetering.  Het kan zijn dat voor deze woningverbetering een (kleine) huurverhoging wordt berekend.  

Het is niet toegestaan zelf een Perilex aansluiting te realiseren in de woning. Neem gerust contact met ons op.

Waar vind ik het energielabel van mijn woning?

Algemeen

U kunt het energielabel terugvinden op https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

Hoe houd ik mijn woning koel als het buiten warm is?

Algemeen

Wij geven u graag tips:

  1. Houd op warme dagen ramen, deuren en zonwering (gordijnen, rolluiken of zonneschermen) dicht. Open de ramen pas als het buiten is afgekoeld, bijvoorbeeld laat in de avond.
  2. Door te koken en het gebruik van een oven warmt uw huis snel op. Kies op warmere dagen vaker voor koude gerechten of een gezellige barbecue. 
  3. Een (mobiele) airco is fijn als het heet is, maar verbruikt ook heel veel energie. Kies daarom liever voor een ventilator. Een ventilator verkoelt minder dan een airco, maar hier is een handige oplossing voor: hang zakjes met ijsblokjes voor uw ventilator. 
  4. Apparaten die altijd aan staan, geven warmte af en kosten energie. Denk bijvoorbeeld aan een computer, lampen en de tv. Zet ze helemaal uit. 
  5. Laat de droger uit en hang uw was buiten te drogen. De warmte zorgt voor een extra snelle droging. Voor elke situatie is er wel een droogrek: voor in uw tuin of voor aan uw balkon of raam.  

Jullie zijn woningen in mijn straat aan het verduurzamen. Kan mijn koopwoning worden meegenomen in de werkzaamheden?

Algemeen

Ja dat is mogelijk. U kunt contact opnemen met Nester via 077 - 476 77 77 of mail sturen naar wonen@nester.nl. Wij geven dit door aan duurzaamheidspartner die later contact met u zal opnemen. U kunt natuurlijk ook altijd zelf de duurzaamheidspartner aanspreken ter plaatse.

Mag ik zelf een slimme meter laten plaatsen in mijn woning?

Algemeen

In principe zouden voor 2021 alle huishoudens en bedrijven een slimme meter aangeboden krijgen. Is er nog geen geplaatst kunt u contact opnemen met uw netwerkbeheerder.

Mag ik een slimme meter weigeren?

Algemeen

Als u een digitale, niet-slimme meter laat installeren of als de oude, niet-slimme meter in uw meterkast blijft hangen, betekent dat: dat u geen maandelijkse verbruikersoverzichten ontvangt van uw energieleverancier; dat u minder mogelijkheden hebt om energieverbruiksmanagers in huis te gebruiken die u kunt helpen bij energie besparen; dat u per 1 juli 2021 geen energie tegen dubbeltarief meer kunt afnemen of terug leveren, dan verdwijnt namelijk het TF-signaal. Wilt u op een later moment alsnog een slimme meter aanvragen? Dan kan dat gewoon, maar daaraan zijn wel kosten verbonden. (bron: www.enexis.nl)

Hebben jullie nul-op-de-meter woningen?

Algemeen

Ja, wij hebben Nul-Op-de-Meterwoningen.

Greenwise wil mijn woning inspecteren. Waarom is er een nieuw energielabel nodig?

Algemeen

Na afronding van alle duurzaamheid werkzaamheden wordt door Greenwise het energielabel opnieuw bepaald. Zo kan er vastgelegd worden welke verbeteringen zijn uitgevoerd.

Heeft u vragen over de inspectie dan kunt u contact opnemen met Greenwise via planning@greenwiseholland.nl.

Heeft u een andere vraag dan kunt u contact opnemen met Nester.

Ik wil het energielabel van mijn woning verbeteren. Hoe kan ik dit doen?

Algemeen

Nester kan onderstaande verbeteringen uitvoeren:

  • Isolatie van het dak en vloer
  • Verbetering glas en kozijnen (HR ++ glas)
  • Mechanische installatie
  • Verbetering kozijnen/daken/voegwerk
  • Zonnepanelen (hier vragen wij een gebruikersvergoeding voor) 

Het aanbrengen van de verbeteringen wordt gedaan door Nester. U mag dus niet zelf verbeteringen uitvoeren om uw woning beter te isoleren. Heeft u zelf plannen om verbeteringen aan te brengen, dan moet dit altijd aangevraagd en uitgevoerd worden via Nester. Dit kan dan op twee manieren worden uitgevoerd.

1) Duurzaamheidsproject (geen huurverhoging)
Nester gaat de komende jaren 3000 woningen duurzamer maken via ons duurzaamheidsproject.
Met dit plan maken wij meerdere woningen tegelijkertijd duurzaam. We starten bij de woningen met een laag energielabel.

Nester voert via het duurzaamheidsproject verbeteringen uit, zonder dat u hier een extra vergoeding (huurverhoging) voor hoeft te betalen met uitzondering van de zonnepanelen.

Wilt u weten of en wanneer het duurzaamheidsproject gepland staat voor uw adres, neem contact op met Nester via 077 - 476 77 77 voor meer informatie.

2) Woningverbetering (met huurverhoging)
Het verbeteren van het energielabel is ook mogelijk door een woningverbetering aan te vragen.
U kunt een aanvraag bij Nester doen via het formulier ‘Woningverbetering.

De woningverbetering brengt in veel gevallen wél een hogere huurprijs met zich mee.
Wij adviseren u daarom om vooraf navraag te doen bij Nester of er een duurzaamheidsproject gepland staat.

Hoe kan ik energie besparen in mijn woning?

Algemeen

De energiekosten vormen een groot deel van alle woonlasten.
Hoe zuiniger u omgaat met elektriciteit en warmte, hoe lager uw energiekosten kunnen zijn.

Voor handige tips verwijzen wij u naar de site van Milieu Centraal
Ook kunnen wij u vanuit Nester enkele tips geven over hoe u de woning koel kunt houden als het buiten warm is.

  1. Houd op warme dagen ramen, deuren en zonwering (gordijnen, rolluiken of zonneschermen) dicht.
  2. Open de ramen pas als het buiten is afgekoeld, bijvoorbeeld laat in de avond.
  3. Door te koken en het gebruik van een oven warmt uw huis snel op.
  4. Kies op warmere dagen vaker voor koude gerechten of een gezellige barbecue.
  5. Een (mobiele) airco is fijn als het heet is, maar verbruikt ook heel veel energie.
  6. Kies daarom liever voor een ventilator. Een ventilator verkoelt minder dan een airco, maar hier is een handige oplossing voor: hang zakjes met ijsblokjes voor uw ventilator.
  7. Apparaten die altijd aan staan, geven warmte af en kosten energie.
  8. Denk bijvoorbeeld aan een computer, lampen en de tv. Zet ze helemaal uit.
  9. Gebruik geen droger maar hang uw was buiten te drogen. De zon zorgt voor een extra snelle droging.
  10. Voor elke situatie is er wel een droogrek: voor in uw tuin of voor aan uw  balkon of raam.

Mag ik zelf een slimme meter laten plaatsen of weigeren in mijn woning?

Algemeen

Enexis is aanspreekpunt als het gaat om slimme meters.

Ik wil een slimme meter laten plaatsen

In principe zouden voor 2021 alle huishoudens en bedrijven een slimme meter aangeboden krijgen.
Is er nog geen geplaatst, dan kunt u contact opnemen met uw netwerkbeheerder.

Ik wil geen plaatsing van een slimme meter

U kunt het plaatsen van een slimme meter weigeren maar dit heeft wel wat gevolgen.
Als u een digitale, niet-slimme meter laat installeren of als de oude, niet-slimme meter in uw meterkast blijft hangen, betekent dat: dat u geen maandelijkse verbruikersoverzichten ontvangt van uw energieleverancier. Ook heeft u minder mogelijkheden hebt om energieverbruiksmanagers in huis te gebruiken die kunnen helpen bij het besparen van energie. Per 1 juli 2021 kunt u geen energie tegen dubbel tarief meer afnemen of terugleveren, dan verdwijnt namelijk het TF-signaal.

Wilt u op  een later moment alsnog een slimme meter aanvragen?
Dan kan dat gewoon, maar daaraan zijn wel kosten verbonden (bron: www.enexis.nl).

Hoe meld ik mijn zonnepanelen aan?

Algemeen

Als de duurzaamheidswerkzaamheden af zijn, moet u zich zelf aanmelden bij www.energieleveren.nl.

Enexis is de energiebeheerder en u kiest zelf de energieleverancier (huidige aanbieder gas/elektra).
Wanneer u zich aanmeldt geeft Enexis automatisch een bericht door aan uw energieleverancier dat u energie teruglevert.

STAP 1
U meldt zich aan via de website www.energieleveren.nl via postcode/huisnummer en de laatste 6 tekens van uw meterkast (zie foto). Ook kunt u de gegevens doorgeven via mail duurzaam.produceren@enexis.nl of telefonisch via 088-8577222.

Lukt dit niet? neem dan contact op met uw partner: Pex Dakbdekkingen via 0475-461737 of Maasveste Berben Bouw via 0475-538939.
Enexis of Nester zijn namelijk niet het eerste aanspreekpunt.

STAP 2
Kort na uw aanmelding op www.energieleveren.nl krijgt u een brief van Enexis om de elektriciteitsopwekker (bijv. zonnepanelen) aan te melden. Enexis verwijst u dan naar de verhuurder/eigenaar, maar u kunt dit zelf doorgeven.

In de brief die u van Enexis ontvangen heeft staat op pagina 2 aangegeven welke gegevens u moet aanleveren. U heeft een fysieke folder van de contractpartner ontvangen, daarop staat een overzicht van de gegevens die u moet aanleveren. 

Ook is het belangrijk dat u het totaal aantal zonnepanelen weet, u moet namelijk het totale vermogen doorgeven. U kunt deze tellen op uw dak. Weet u het niet? Dan kunt u de contractpartner bellen: Pex Dakbdekkingen via 0475-461737 of Maasveste Berben Bouw via 0475-538939.

Na registratie van de elektriciteitsopwekker kun u op de slimme meter aflezen hoeveel energie is teruggeleverd aan de energieleverancier. Voor meer informatie zie onder dit antwoord de kop 'Stroom opwekking en terug levering'.