Energie besparen

Duurzaamheid is voor ons allemaal belangrijk. Hoe werkt Nester aan duurzaamheid?

 • Bij nieuwe woningen gebruiken wij duurzame materialen.
 • Nieuwe woningen moeten zuinig zijn in energieverbruik.
 • Bij bestaande woningen voeren we energiebesparende maatregelen uit. 

Voorbeeld van duurzaamheid bij nieuwe woningen

De afgelopen jaren hebben we diverse nul-op-de-meter (NOM) woningen gebouwd in Reuver en Roermond. Deze woningen wekken jaarlijks net zo veel energie op als een gemiddeld huishouden dat in de woning woont in een jaar verbruikt.

Voorbeeld van duurzaamheid bij bestaande woningen

Wij maken de komende jaren 3000 woningen duurzamer. Hierbij starten we bij woning met een laag energielabel. Wat pakken we dan aan?

 • isolatie van de vloer, gevel, dak en het plaatsen van HR++ glas
 • plaatsing van mechanische ventilatie
 • eventueel aanbrengen van zonnepanelen (lees meer hierover bij de veelgestelde vragen)

Veel gevraagd over Energie besparen

Moet ik zelf aan mijn energieleverancier doorgeven dat er zonnepanelen op mijn woning zijn geplaatst?

Zijn alle werkzaamheden voor de zonnepanelen uitgevoerd? Meld u dan aan bij www.energieleveren.nl. Daarna gaat de rest vanzelf. Uw energieleverancier krijgt bericht dat u energie teruglevert. In de energienota van de energieleverancier kunt u zien wat de teruglevering oplevert.

Is mijn woning geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?

De aannemer beoordeelt bij het verduurzamen van uw woning of dit kan. Dit is afhankelijk van:

 • de hellingshoek van het dak;
 • de oriëntatie van het dak (bij voorkeur dakvlak op het zuiden);
 • mogelijke storende elementen zoals bomen die schaduw kunnen veroorzaken.

Wat gebeurt er met mijn energierekening als ik zonnepanelen krijg?

Als de werkzaamheden af zijn, moet u zich aanmelden bij www.energieleveren.nl. Daarna gaat de rest vanzelf. Uw energieleverancier wordt via de aanmelding ervan op de hoogte gebracht dat u energie teruglevert. In de energienota die u van de energieleverancier ontvangt, kunt u zien wat het financiële resultaat is van de teruglevering.

Ik heb zonnepanelen op mijn woning. Wie is er verantwoordelijk voor het schoonmaken hiervan?

Zonnepanelen hoeven in principe niet schoongemaakt te worden.

Hoe kan ik zien hoeveel stroom er wordt opgewekt door de zonnepanelen?

Wij plaatsen een klein metertje in de meterkast waarop u kunt aflezen wat de panelen opbrengen. Op uw slimme meter kunt u aflezen hoeveel energie is teruggeleverd aan de energieleverancier. Het verschil tussen beide meters is uw verbruik van de energie die door de zonnepanelen is opgewekt.

Zijn er aanpassingen in mijn woning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Soms zijn er aanpassingen in de meterkast nodig. Daar zorgen wij voor.

Waar worden de zonnepanelen geplaatst?

De zonnepanelen worden geplaatst op het hoofddak van uw woning.

Waar meld ik een storing aan mijn zonnepanelen?

Is dit binnen het eerste jaar na oplevering? Meld de storing bij de partner die uw woning verduurzaamd heeft. Is dit na het eerste jaar? Geef de storing aan ons door via 077 - 476 77 77 (keuze 9).

Moet ik thuis zijn als de zonnepanelen op mijn woning worden geplaatst?

Ja, dan moet u thuis zijn. U krijgt van ons bericht. 

Hoe houd ik mijn woning koel als het buiten warm is?

Wij geven u graag tips:

 1. Houd op warme dagen ramen, deuren en zonwering (gordijnen, rolluiken of zonneschermen) dicht. Open de ramen pas als het buiten is afgekoeld, bijvoorbeeld laat in de avond.
 2. Door te koken en het gebruik van een oven warmt uw huis snel op. Kies op warmere dagen vaker voor koude gerechten of een gezellige barbecue. 
 3. Een (mobiele) airco is fijn als het heet is, maar verbruikt ook heel veel energie. Kies daarom liever voor een ventilator. Een ventilator verkoelt minder dan een airco, maar hier is een handige oplossing voor: hang zakjes met ijsblokjes voor uw ventilator. 
 4. Apparaten die altijd aan staan, geven warmte af en kosten energie. Denk bijvoorbeeld aan een computer, lampen en de tv. Zet ze helemaal uit. 
 5. Laat de droger uit en hang uw was buiten te drogen. De warmte zorgt voor een extra snelle droging. Voor elke situatie is er wel een droogrek: voor in uw tuin of voor aan uw balkon of raam.  

Als ik vragen heb over de uitvoering van een duurzamingsproject waar/ bij wie moet ik deze stellen?

Als een project bij u gestart is dan kunt vanaf dat moment de vragen stellen aan betreffende partner. Is bij u nog geen verduurzamingsproject gestart of als een verduurzamingsproject is afgerond dan kunt als u vragen heeft deze stellen aan Nester.

Wat doen jullie aan duurzaamheid in mijn woning?

Wij maken de komende jaren 3000 woningen duurzamer. Hierbij starten we bij de woningen met een laag energielabel. Denk hierbij aan het aanbrengen/ verbeteren van isolatie van vloeren, gevels of daken en het plaatsen van HR++ glas. Ook het plaatsen van mechanische ventilatie en het aanbrengen van zonnepanelen hoort tot de mogelijkheden.

Wat doen jullie aan het verbeteren van de isolatie van mijn woning?

Wij maken de komende jaren 3000 woningen duurzamer. Hierbij starten we bij de woningen met een laag energielabel. Denk hierbij aan het aanbrengen/ verbeteren van isolatie van vloeren, gevels, daken en het plaatsen van HR++ glas. In combinatie met het isoleren van de hierboven genoemde onderdelen wordt een energiezuinige mechanische ventilatie box aangebracht om een goede ventilatie in de woning te waarborgen.

Wat houdt het verduurzamingsproject in?

Isolatie van het dak, gevel en vloer. Verbetering glas en kozijnen. Mechanische installatie Verbetering kozijnen/daken/voegwerk. In het woningbezit van Nester zijn in het verleden de noodzakelijke verbeteringen op woningniveau  uitgevoerd. Hierdoor is het noodzakelijk dat bij een complexmatige  aanpak voor het verduurzamen van ons woningbezit per woning een plan op maat wordt gemaakt. De hierboven omschreven verbeteringen worden zonder een extra bijdrage van de huurder uitgevoerd. In een verduurzamingsproject worden ook zonnepanelen aangeboden. Voor deze verbetering wordt wel een verbruikersvergoeding gevraagd.

Ik wil mijn woning beter isoleren. Mag ik zelf isolatie aanbrengen?

Het aanbrengen van isolatie van vloer, gevel, dak en het plaatsen van een betere beglazing dan aanwezig is een taak die uitgevoerd wordt in opdracht van Nester. Dit kan op basis gebeuren van een woningverbetering of op projectbasis. Zie ook: "Ik wil het energielabel van mijn woning verbeteren. Hoe kan ik dit doen?". Wanneer deze werkzaamheden niet goed worden uitgevoerd, kan dit problemen opleveren. Daarom houdt Nester het aanbrengen van isolatie zelf in de hand. Kleinere isolerende maatregelen zoals het isoleren van cv leidingen of het aanbrengen van radiatorfolie is mogelijk. Laat u hierbij ook altijd adviseren door een expert!

Hoe kan ik energie besparen in mijn woning?

Een belangrijk deel van alle woonlasten vormen de energiekosten. Hoe zuiniger u omgaat met elektriciteit en warmte, hoe lager uw energiekosten. Voor handige tips verwijzen wij naar de site van Milieu centraal (www.milieucentraal.nl/energie-besparen)

Ik wil het energielabel van mijn woning verbeteren. Hoe kan ik dit doen?

Het verbeteren van het label is mogelijk door een woningverbetering aan te vragen. De woningverbetering brengt in veel gevallen een hogere huurprijs met zich mee. Daarnaast zal Nester in de komende periode van circa 9 jaar 3000 woningen duurzamer maken. Hierbij starten we bij de woningen met een laag label. Het verbeteren van de isolatie zal zonder een extra huurverhoging worden uitgevoerd. Het aanbrengen van zonnepanelen gaat wel gepaard met een huurverhoging. Deze zal bij het aanbrengen van zonnepanelen in een complex lager zijn dan bij een individuele (woningverbetering) aanvraag.

Waar vind ik het energielabel van mijn woning?

U kunt het energielabel terugvinden op https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

Mag ik zelf een slimme meter laten plaatsen in mijn woning?

In principe zouden voor 2021 alle huishoudens en bedrijven een slimme meter aangeboden krijgen. Is er nog geen geplaatst kunt u contact opnemen met uw netwerkbeheerder.

Mag ik een slimme meter weigeren?

Als u een digitale, niet-slimme meter laat installeren of als de oude, niet-slimme meter in uw meterkast blijft hangen, betekent dat: dat u geen maandelijkse verbruikersoverzichten ontvangt van uw energieleverancier; dat u minder mogelijkheden hebt om energieverbruiksmanagers in huis te gebruiken die u kunt helpen bij energie besparen; dat u per 1 juli 2021 geen energie tegen dubbeltarief meer kunt afnemen of terug leveren, dan verdwijnt namelijk het TF-signaal. Wilt u op een later moment alsnog een slimme meter aanvragen? Dan kan dat gewoon, maar daaraan zijn wel kosten verbonden. (bron: www.enexis.nl)

Hebben jullie nul-op-de-meter woningen?

Ja, wij hebben Nul-Op-de-Meterwoningen.